Goodbye Signy!!!!!!!!
Door: Ruben Fijn
Blijf op de hoogte en volg Ruben
09 Maart 2006 | Antarctica, McMurdo Station
Gekkenhuis, gekkenhuis, gekkenhuis!!!!!!!!! The ‘Regurgitator’ heeft Bird Island verlaten en is op weg naar Signy om ons op te halen. VIER dagen eerder dan gepland en jullie begrijpen wel dat dat een beetje als een verrassing komt. Alles moet nu als de wiedeweerga afgesloten worden. Gelukkig had ik mijn verhaaltje gisteravond al getikt dus hier komt het:
Het zit erop, het werk is gebeurd, we zijn klaar, we gaan op weg naar huis. The ‘Polar Roller’ (de andere bijnaam van de Shackleton) ligt in Factory Cove, de baai waar de British Antarctic Territory Base H is gelegen, klaar om 8 zwaar vermoeide maar voldane overzomeraars op te halen. De laatste dagen zijn een gigantisch gekkenhuis geweest met alle inpakwerkzaamheden, afsluitklusjes, laatste Stormvogel en Pinguin Onderzoeken, een gigantisch hardnekkig buikgriepvirus voor bijna iedereen (heel erg prettig als je van het uitzicht van de wc deur houdt), maar we zijn er klaar voor. Vier dagen zwalken op zee op een overvolle boot, dan een dagje in de Falklands en dan de vlucht terug naar Europa. Gelukkig niet via Zuid Amerika maar met de militaire vlucht via Ascencion Island (om het vliegtuig bij te tanken) naar Engeland.
Sinds mijn laatste update is er weer heel wat gebeurd en helaas niet alleen maar positieve dingen. Allereerst maar het negatieve: Ik ben vreselijk moe, mijn knieen houden het soms niet zo goed en ook ik ben geveld geweest door het buikgriep virus (gelukkig maar 1 nacht en dag). Allemaal aanwijzingen dat het einde van een druk seizoen nadert. Ook het weer werkt niet echt mee met stormen, slagregen en nog een paar pakken sneeuw. Een aantal mensen op de basis hebben het ook helemaal gehad en wilden de laatste weken alleen nog maar zo snel mogelijk naar huis. Je hoeft geen psycholoog te zijn om hieruit te kunnen concluderen dat er af en toe wat strubbelingen zijn geweest……. MAAR gelukkig zijn we zo goed op elkaar ingespeeld dat je van iedereen precies kan zien wanneer het gezicht op onweer staat en je dus die grappig bedoelde opmerking maar even achterwege moet laten…… Nu het einde echt nadert, worden de meesten weer vrolijker en is het weer erg gezellig. Zo hadden we laatst (weer een) schots feest met een lekkere maaltijd. Op deze dag is alles omgekeerd, zo ook de maaltijd. Je begint dus met whiskey en toastjes met kaas dan koffie en mints, dan het toetje, hoofdgerecht en uiteindelijk soep. Ook heb je al je kleren andersom aan, eet je van de achterkant van het bord enzovoort. Natuurlijk had iedereen zo zijn eigen grapjes en dus waren alle schilderijen andersom opgehangen en hadden we de tv omgedraaid zodat de film van de avond op zijn kop moest worden bekeken. Nou ja, erg grappig in ieder geval (zeker omdat je de avond met Whiskey op een lege maag begint, en de meligheid al voor het toetje een hoogtepunt heeft bereikt…. ;)
Mijn laatste ‘vogel’ veldwerk heb ik gedaan op de 25ste van Februari. Daarna wordt het zo stil in de kolonies zodat het niet erg rendabel is om de hele dag te zitten wachten op 1 terugkerende ouder. Ook heb ik de aantallen die ik wilde hebben gehaald dus de echte noodzaak was er ook niet meer. Nu ben ik begonnen met het uitwerken van al mijn gegevens en een beginnetje van mijn verslag.
Voor het UV werk had ik de laatste week nog een groot experiment in de planning. Ook dat is goed gegaan op een zware sneeuwbui na die misschien wat straling van de lampen heeft weggenomen. Nu staat de hele opstelling weer binnen en kon alles worden ingepakt. Ik ging heen met vier kisten vol en kom terug met nog 3 meer. Eentje gevuld met samples die op alcohol staan er daardoor in een speciale veiligheidsbox moeten worden vervoerd. En dan heb ik nog een box in de -80 vriezer en eentje in de -20 vriezer met van-alles-en-nog-wat.
Op
kunnen jullie nog wat nieuwe fotootjes bekijken hoewel ik de laatste weken niet heel erg veel tijd heb gehad en ook het weer niet echt mee wilde werken. Vaak was het zo koud en nat dat je niet voor je plezier je camera langer dan twee minuten in je handen wilde hebben.
Op 22 Maart om 18:30 zet ik weer voet op Nederlandse bodem. Dat vooruitzicht maakt we ook wel weer blij. Een lang gekoesterde droom in vervulling gegaan, ik heb op een meter van albatrossen gelegen om ze helemaal in me op te nemen, heb ontzettend veel geleerd, heb leuke mensen ontmoet, heb dingen gedaan die je nergens op de wereld kan herhalen, kortom heb de tijd van mijn leven gehad….. Maar het is ook wel weer tijd voor een broodje hagelslag, andijvie, zingende merels, al mijn vrienden en familie, mijn eigen bed, om half zes ’s ochtends op de fiets naar het zwembad en alle gewone dingen waar je normaal niet bij stilstaat……..tot de dag je op een twintig vierkante kilometer rotsblok in het midden van de Atlantische Oceaan wordt gedropt met 2 bezoekende boten in 4 maanden tijd. Dan ga je al dat soort dingen weer missen……
Nou dat was het wel weer. De volgende keer dat we elkaar spreken zal live zijn in plaats van in getikte woorden. Ik kijk er naar uit. Heel erg bedankt voor alle ontzettend leuke reacties op de site en de opbeurende emailtjes en tot de volgende keer maar weer!!!!
Hartelijke groeten aan iedereen,
Ruben
09 Maart 2006 - 11:48
Michiel Van Dorssen:
Hoi Ruben,
Heb al die tijd je schrijverijtjes bijgehouden. Erg leuk. Straks lekker 2 maanden bijkomen voor de volgende trip. Tot dan, of eerder natuurlijk! Michiel. -
09 Maart 2006 - 13:08
Betty En Wouter:
De tijd vliegt, we hebben genoten van je prachtige verhalen en foto's. We wensen je een hele goeie reis terug. groetjes van Betty en Wouter. -
09 Maart 2006 - 13:13
Erik Van Deuren:
Dag Vent,
Goed te horen dat je weer deze kant op komt (ook erg koud trouwens)Bij de opsomming van wat je allemaal gaat doen thuis mis ik tot mijn teleurstelling het weer oppakken van je geliefde instrument en dat terwijl je op 4 april om 17.30 een zeer belangrijk optreden hebt met Rajakymoes! (klap toe de mond!!!) in de Verkadezaal. Zeer zware partij op basklarinet!!! Het concert staat in het kader van een congres over jeugd en cultuur (van beiden zijn nog enige rudimenten in je waar te nemen hoop ik)We proberen daar een lans te breken voor de goede zaak.
Goede reis terug en ik hoop gauw iets van je te horen!!
Groet,
Erik -
09 Maart 2006 - 13:43
Charlotte:
ha die Ruben
De warme thee/koffie/chocolademelk staat op je te wachten! (kan het hollandser...) Bij het DE cafe VU samen wat drinken als je op de VU bent? Of duik je eerst drie maanden het zwembad in? -
09 Maart 2006 - 18:34
Truus Heerland:
Ondanks het feit dat je een fantastische tijd hebt gehad kan ik mij goed voorstellen dat je zielsgelukkig zult zijn zpdra je de Glazenmaker 14 betreedt.Goede reis terug! -
10 Maart 2006 - 10:47
Pa En Ma:
Bij die schotse maaltijd:
wassen jullie dan eerst de schone bordjes af en zetten jullie na afloop de vuile in de kast? -
10 Maart 2006 - 13:28
Willemein:
Hoi Rubensky, Ik hoop dat je deze laatste vier dagen je been niet meer breekt, want gips hebben jullie niet meer!
Ik ga de verhalen en foto's en verhalen wel missen denk ik, maar het is ook leuk om je weer in levende lijfe te zien. Mijn nieuwe kamer is klaar. Kom je gauw een boterham met hagelslag eten?
Groetjes je nichtje -
10 Maart 2006 - 15:37
Clara:
Prachtige zwanenzang!
We hebben genoten van je verhalen en goede reis terug! clara -
21 Maart 2006 - 15:03
Jens:
Hoi Ruben,
Ik sluit me aan bij wat de anderen al geschreven hebben: het was hartstikke leuk om je verhalen te lezen. Ik heb het idee dat ik de Zuidpool nu ook een beetje ken, ondanks dat ik er nog nooit ben geweest en er waarschijnlijk ook nooit zal komen. Goede reis terug naar huis en welkom thuis. Jens -
23 Maart 2006 - 20:49
Ina Woltjer:
Welkom thuis en bedankt voor je mooie verhalen. Geniet van al het goede en lekkers hier! Tot horens/ziens. Groet, Ina -
24 Maart 2006 - 20:33
Jan Andries:
Hoi Ruben, welkom terug! Pas nu terwijl je al thuis bent je laatste 2 berichten gelezen. Ik kreeg eerder steeds de email-waarschuwing en was daarop gaan vertrouwen .... Ik dacht die arme jongen heeft het zo druk, geen tijd meer om te schrijven. Nou ja, ook achteraf nog leuk om te lezen en de foto's te bekijken. Hoop je snel op Texel te zien, natuurlijk als je thuis weer wat bent ingeburgerd!