Eindelijk op de basis...... - Reisverslag uit McMurdo Station, Antarctica van Ruben Fijn - WaarBenJij.nu Eindelijk op de basis...... - Reisverslag uit McMurdo Station, Antarctica van Ruben Fijn - WaarBenJij.nu

Eindelijk op de basis......

Door: Ruben Fijn

Blijf op de hoogte en volg Ruben

08 December 2005 | Antarctica, McMurdo Station

Hoi Allemaal,

Vanaf Signy de hartelijke groeten aan iedereen in Nederland. Het wordt wel weer eens tijd voor een berichtje van de andere kant van de aarde. De afgelopen dagen waren erg druk en heb ik me voornamelijk bezig gehouden met het verkennen van het eiland, de basis en het uitpakken van mijn kisten. Gelukkig is alles zonder beschadigingen gebleven dus dat is goed nieuws.

Op 4 December (de dag na mijn laatste bericht) konden we het schip verlaten en op weg naar de basis waar ik de komende 100 dagen zal verblijven. De ‘Signy-gangers’ werden met een soort dekschuit en al onze spullen naar het eiland gevaren terwijl de rest van de mensen op het schip ook naar de wal werden gebracht. Hun taak is om op verschillende plaatsen op het eiland (reparatie) werkzaamheden uit te voeren. Ook moet er veel gesjouwd worden dus alle handen zijn welkom. Dezelfde dag nog werden we meegenomen voor een opfriscursus van alle ‘Antarctic travel skills’. En dus was ik nog maar koud op het eiland of ik hing al weer in de touwen voor het abseilen, klimmen, gletcher lopen, sneeuwscooter rijden, gebruik van kaart en kompas etc etc.

Sinterklaas was een gezellige avond. De Nederlanders hadden meteen een kookbeurt aangewezen gekregen en dus stond ’s avonds een dampende schaal hutspot op tafel met als toetje pepernoten, chocolade letters, marsepein en gevuld speculaas. De basis bestaat uit een paar gebouwen. Twee loodsen voor opslag van alle spullen en etenswaren en het eigenlijke woonblok waarin 2 werkruimtes zijn, een kantoor, een computerkamer, een klein nood hospitaaltje, een woonkamer/keuken, 6 slaapkamers, een badkamer en nog wat opslagruimtes. Mijn slaapkamer is 3 bij 2 meter en daarin staat een stapelbed, een bureau en twee kasten. Mijn basisgenoten zijn Steve (Base commander, Zuid Afrika, verantwoordelijk voor het algemene reilen en zeilen van de basis), Andy (Technician, UK, de algemene klusjesman die alles kan en verantwoordelijk is voor water, licht enzovoort), Mike (‘The Penguinman’, UK, doet onderzoek aan pinguins), Merlijn en Stef (de andere Nederlanders die hier een onderzoek doen naar de invloed van klimaatsverandering op planten, mossen en bodemdieren), Yuh Shen en Annie (Twee Maleisiers die onderzoek doen naar Antarctische Bacteriën), Paula (Een Britse die bodemonderzoek doet). Jullie zien aan de meeste beschrijvingen al dat ik van een aantal mensen nog geen idee heb wat ze doen en waarom ze hier zijn maar dat zullen we de komende weken nog wel te horen krijgen.

Verder wonen op de basis ook nog 30 of meer zeeolifanten die overal rond en onder de basis, op de trap, onder je slaapkamerraam liggen. De Ellies (elephant seals), zoals ze hier genoemd worden, zijn allemaal mannetjes die nog net niet groot genoeg zijn om Beachmaster te worden. Dat betekent dat ze geen eigen strand met harem hebben. Je kan je nauwelijks voorstellen dat ze niet groot genoeg zijn want de meeste zijn een meter of 4 lang en wegen toch al gauw 2000 kilo (Ik ben dus erg benieuwd naar de Beachmasters die iets later in het seizoen komen en meer dan 6 meter lang worden!!!). Deze dieren slijten hun leven hier op Signy uitsluitend met slapen, eten, slapen, slapen, slapen, eten etc en dan het liefst lekker warm boven op elkaar. Ze ruiken op z’n zachts gezegd een beetje onfris en de meeste tijd komen er continue Jurassic Park achtige geluiden uit maar ze zijn erg leuk om naar te kijken en na te doen. Met de ramen open kan je in de woonkamer niet eens een normaal gesprek voeren zo hard schreeuwen ze naar elkaar. Het is eigenlijk een grote hoop verharend vet die continue gaapt, boert, scheit, krabt en naar elkaar schreeuwt maar ze leveren ons veel lol op en in het water zijn ze de meest elegante dieren.

De laatste bewoners zijn Mr, Mrs en Miss Friendly. De Friendlies zijn de tamme huis skuas die broeden achter de basis en altijd een beetje komen bedelen bij de deur. Dat doet vooral Mrs. Friendly erg goed en ze is dan ook een echte ‘Big Mama’ geworden. Neem in je gedachten zo’n Italiaanse Moeke met Deegroller en Bloemetjesschort maar dan in Skua vorm en je hebt Mrs. Friendly. Een joekel van een beest die met gemak 6 braadworsten van de BBQ steelt en opeet. Ze is wel twee keer zo zwaar als Mr. Friendly die je verder kunt herkennen aan de grijze veren achter zijn ogen. Maar het leukste moet nog komen: Mrs. Friendly arriveert altijd een beetje later op de basis dan Mr. En in de tussentijd scharrelt Mr. Friendly dan altijd met een ander vrouwtje, te weten Miss Friendly. Natuurlijk moet die het onderspit delven als dat reusachtige loeder van een Mrs. Friendly arriveert die Mr. Friendly meteen voor zich opeist maar wij weten zeker dat dit alleen maar moeten is en dat Miss Friendly de echte ware liefde van Mister is…….

Nu kunnen de echte werkzaamheden beginnen en inmiddels staan de UV lampen en heb ik al een beetje verkennend door mijn vogelkolonie heen gelopen om ze een beetje te laten wennen aan mijn aanwezigheid en om wat nesten te markeren en te zoeken, want sommige van de soorten nestelen in holtes tussen de stenen en zijn dus erg lastig te vinden. Ook ben ik al een paar keer met Mike mee geweest om wat pinguins van zenders te ontdoen die ze vorig jaar aan hun poten hebben gekregen. Ik heb er zin an……

Het is voor deze keer wel weer genoeg. Tot de volgende keer maar weer.
Doei,
Ruben

Oh en kijk ook weer even op de fotosite want ik heb weer wat dingen toegevoegd:

• 08 December 2005 - 18:39

Willemein:

Wat een mooie foto\'s, je kunt duidelijk zien dat je weer een stuk no... ik bedoel zuidelijker bent gegaan. Hoe koud is het er nu, moet je er ook aan wennen? Succes moet je onderzoek en maak geen ruzie met de zeeolifanten! Groetjes !!!

• 09 December 2005 - 08:15

Jan Andries:

Hoi Ruben, nog aardig wat ijs rond Signy zie ik op je plaatjes. Schitterend toch, dat zeeijs. Vooral als er een Snowie boven hangt. Ik hoop dat de Ellies je niet uit de slaap houden met hun geboer, want er ligt een hoop werk te wachten.
    Succes!

• 09 December 2005 - 08:18

Jolanda:

Wat een ontzettend mooie omgeving! Die trip met de Shackleton met ook waanzinnig gaaf zijn geweest met al dat ijs om je heen. Succes en enjoy! En houd ons op de hoogte van de Ellies&Friendlies Soap.

• 09 December 2005 - 09:46

Clara:

Ruben weer een prachtig verhaal! en de foto's geven een prachtig beeld. Veel succes

• 10 December 2005 - 15:54

Jolanda®ina&ongeboren Baby:

Nou rub we vonden het hele mooie fotoos. Jo heeft al een aardige buik,want ze is al 6 1/2 maand zwanger.
    Je kunt nog altijd fotograaf worden met zulke schitterende kiekjes. Jo vindt je qua uiterlijk niet veranderd.
    Ze gaat eens vaker kijken naar je fotoos, want ze zit toch thuis.
    groetjes en succes van jezus en moeke.

• 11 December 2005 - 19:40

Betty En Wouter:

Wauw Ruben die ijsbergen wat een prachtige plaatjes. Staat je kerstboom al? Veel succes met al die boerende gevaartes om je heen en veel groeten van Betty en Wouter.

• 19 December 2005 - 20:46

Gre Wolters:

Ruben namens Jeugdharmonie NUEVO van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag.We missen nu wel je soesjes.