Is het een vliegtuig?? Is het een vogel??.........
Door: Ruben Fijn
Blijf op de hoogte en volg Ruben
03 December 2005 | Antarctica, McMurdo Station
Zo, van tussen de ijsbergen en een koude wind de hartelijke groeten aan iedereen!! Met mij gaat alles goed en ik hoop dat jullie in Nederland een beetje bekomen zijn van het poolweer. Inmiddels liggen we op 5 uur varen van Signy en de golven zijn wat minder geworden door de vele ijsbergen dus het wordt weer eens tijd om wat van mij te laten horen.
De afgelopen dagen zijn voorspoedig verlopen. Sinds de Falklands werd het weer en de oceaan geleidelijk steeds ruiger en ruiger maar gelukkig blijk ik (de eerste dag in combinatie met een paar pilletjes) goed tegen de deining te kunnen. Alleen zitten achter een computer hield ik maar heel even vol dus vandaar een beetje laat bericht. De geruchten die de ronde doen over de boot zijn niet overdreven. Het monster ‘kurketrekkert’ zich langzaam over, langs en door de golven en slingert als een gek. Soms dan verdwijnt het hele achterdek in het water en komt de voorkant met zo’n rotklap op de golven dat het water de hele boot over gaat. De wind komt pal uit het westen en spoelt soms liters water over het achterdek. Geen wonder dat je op bepaalde plaatsen niet mag lopen want je zou zo meegenomen worden. Mijn favoriete plek om te staan is uit de wind en het water achter de brug. Hiervandaan zie je de mooiste vogels achter de boot hangen. Een van de mooiste tot nu toe waren een aantal Reuzenalbatrossen die een vliegshow ‘glijden over de golven’ gaven achter het schip. Deze vogels met de maat van een klein vliegtuig hangen urenlang achter de boot zonder ook maar een keer met hun vleugels te klapperen. Helaas heb ik nog geen walvissen of dolfijnen kunnen ontdekken maar de vogellijst wordt steeds groter.
Aan boord is het verblijf erg prettig. Er is een video/dvd collectie ter grootte van een gemiddelde videotheek, het eten is lekker, de bedden (4 per hut) slapen goed en er zijn genoeg mensen om een praatje mee te maken. De meesten aan boord gaan naar Halley (een basis op de Antarctische ijskap) om daar een zomer en winter te verblijven. De rest gaat of alleen de zomer naar Halley, of naar South Georgia (het volgende station na Signy). Iedereen heeft een dag ‘gash’ dienst en dat betekent meehelpen met schoonmaken en afwassen van de borden. Gisteren was het mijn beurt en dus stond ik om 7:00 ’s ochtends met de stofzuiger de vloerbedekking te doen. Het ging best aardig alleen voor de eerste keer in mijn leven vroeg ik mij af waarom zo’n ding in vredesnaam wieltjes heeft. Het apparaat vloog de hele lounge door. Varen op een schip in een oceaan met golven van een meter of acht betekent dat lopen alleen al een hele opdracht is, laat staan stofzuigen. De ene keer weeg je namelijk 150 kilo en de andere keer 30 (voor het gevoel dan) maar ja, je went eraan…… Gelukkig hadden we niet zo heel veel af te wassen want vreemd genoeg waren er die dag weinig mensen om te eten, sommige kwamen alleen maar bleekjes binnen om een banaan te halen.
De planning is dat we vandaag om een uur of 6 in de avond bij Signy aankomen en dan morgenochtend eindelijk aan land kunnen. Gelukkig liggen er in de baai waar de basis is niet zo heel veel ijsbergen dus we kunnen makkelijk landen. Met een soort dekschuit worden we met al onze bagage overboord gezet en dan varen we naar het strand. Dan blijft het schip nog twee dagen liggen voor allerlei bevoorradingsklussen en dan vertrekt het en blijven we met zijn negenen achter op het eiland tot 12 Januari wanneer de Shackleton op de terugweg is en even bij de basis komt.
Tot de volgende keer en kijk nog even op http://photobucket.com/albums/a143/zuidpoolruben/
Voor de nieuw toegevoegde foto’s.
Een heel prettige sinterklaas voor jullie allemaal. Hartelijke groeten,
Ruben
03 December 2005 - 17:32
Ruben Fijn:
Nou jongens, het internet gaat er zometeen af dus de foto's komen over een paar dagen...... -
03 December 2005 - 18:30
Willemein:
Hoi Rubensky, volgens mij heb jij gewoon zeebenen. Dat komt natuurlijk van al dat zwemmen daar golft je evenwichtsorgaan ook al van.
Groetjes Willemein -
04 December 2005 - 15:09
Marieke Lelieveld:
Wat een verhalen en wat een prachtige fotos!
Groet marieke lelieveld -
04 December 2005 - 15:24
Daan:
He Ruben, maak er nog wel een leuke Sinterklaas van he, met al die buitenlanders! Dat vinden ze vast leuk. (Als ze niet zeeziek zijn tenminste).
En dank je wel voor je leuke verhalen. -
04 December 2005 - 15:38
Jan Andries:
Ik zei het toch van die zeebenen! Zelfs kurketrekkerend schiet je nog prachtige plaatjes. Hier valt inmiddels om half vijf de schemering al in, dus jij moet bijna permanent licht hebben. Heerlijk. Neem het maar goed in je op, want in juli wordt het een grauwe koude boel! -
04 December 2005 - 17:54
Truus Heerland:
Hallo Ruben,
Wat een boeiend leven heb jij toch en het allerbelangrijkste: je geniet er zo van en wij genieten mee.Groeten! -
04 December 2005 - 22:58
Nico:
Leuke verhalen en prachtige foto´s! Keep ´em coming en een heeele fijne sinterklaas gewenst! -
05 December 2005 - 09:20
Jantien:
Hey Rub, ik hoop dat je veilig in Signy bent aan gekomen. De foto's zijn weer super mooi. Liefs Jantien -
05 December 2005 - 10:26
Chris En Mies:
Laat je toch niet in de boot nemen. Zeker niet in de sinterklastijd. las net in de krant 'wet bescherming antartica er mogen maar 19 toeristische expedities komen tm 17 maart 2006. je kunt er rondleidingen gaan geven Oceanwilde Expeditions BV te Vlissingen doen dit. benieuwd naar de foto's
groeten en sterkte
chris en meis -
05 December 2005 - 14:57
Melanie Mensink:
Dag Ruben, gisteren waren Regina en Tim hier en ze lieten je website zien. We hebben sprakeloos voor het beeldscherm gehangen vanwege je mooie verhalen en adembenemende foto's. Daar kun je alleen van dromen als er in je eigen tuin alleen maar een verdwaalde roodborst en een bijdehandte merel voorbijkomen... Inmiddels begrepen dat je een Minolta Dynax 5D hebt, maar de lens is natuurlijk ook heel erg belangrijk. Veel succes met je onderzoek! Groeten van René en Melanie Mensink, ouders van Tim -
05 December 2005 - 18:27
Jeroen En Corinne:
een trip om jaloers op de worden. Het is al veel gezegd, maar wat een fantastische foto's! Veel plezier en genieten maar! -
06 December 2005 - 20:39
Bettyen Wouter.:
Als je straks weer thuis bent ga je toch wel een boek uitgeven met al die prachtige verhalen en foto's, dan kunnen we er nog lang van genieten. Groeten van Betty en Wouter. -
07 December 2005 - 12:51
Marga & Pieter:
hoi Ruben, we wisten dat je enorm veel kwaliteiten hebt en dat je enthousiast bent, maar dat je zulke kwaliteiten hebt !!!
We benijden je enorm en kunnen alleen maar zeggen dat we graag( heel graag) op de hoogte willen blijven. groetjes. -
07 December 2005 - 13:21
Grote Zus:
Joehoe niet zeeziek geworden, dat is mooi. Klinkt allemaal fantastisch ga zo door.