Het is bijna zover.............
Door: Ruben Fijn
Blijf op de hoogte en volg Ruben
18 Oktober 2005 | Antarctica, McMurdo Station
Nou, hoor ik iedereen denken, Hèhè, eindelijk is het zover. Na maanden van voorbereidingen, de nodige elektronica die gekocht moet worden, de uitgebreide EHBO cursus, het onontbeerlijke survival werk en natuurlijk de grondige, van onder naar boven en van binnen en buiten medische check kunnen we weg. Oh nee, vergunningen!! Nou ja, nog honderd handtekeningen er tegen aan en dan is dat ook weer geregeld. Zie hier in het kort een samenvatting van de afgelopen maanden. MAAR vandaag eindelijk het verlossende bericht: BIJNA (dat woord hoort altijd (en gaat ook altijd) samen met “Antarctisch werk”) alles is nu klaar en de definitieve tickets zijn binnen. De grote dag zit eraan te komen!!!!!!
Voor de mensen die nog helemaal niet op de hoogte van de plannen zijn. Voor de laatste MSc stage van de Ecologie opleiding van de VU (www.falw.vu.nl Ecology Master en afdeling systeemecologie) ga ik voor 5 maanden naar Antarctica om daar onderzoek te doen naar het dieet van verschillende soorten stormvogels (Cape Petrel – Kaapse stormvogel, Snow Petrel - Sneeuw stormvogel en de Antarctic Prion – Antarctische Prion). Ik doe dit onderzoek in samenwerking met de British Antarctic Survey (www.antarctica.ac.uk) en Alterra Texel (www.alterra.wur.nl) en het zal plaatsvinden op Signy Island (South Orkney Islands) dat in de Zuid Atlantische Oceaan liggen. Naast het dieetonderzoek zal ik ook gaan kijken naar algemene broedbiologie van deze soorten en een totale inventarisatie van het hele eiland maken van alle daar broedende vogels.
Op het eiland woon ik samen met 8 anderen op een basis. Hiervan zijn er 5 andere biologen die vooral onderzoek aan mossen, bodemdieren en micro-organismen doen. Het meeste werk ik samen met iemand die hetzelfde werk gaat doen maar dan bij de verschillende pinguïnsoorten die op het eiland voorkomen.
Ik vertrek volgens het volgende reisschema:
26/27 Okt
Amsterdam (13:30) – London (17:35) – Madrid (0:40) – Montevideo (11:00) – Santiago (aankomst 14:00) en dan:
29 Okt
Santiago (7:30) – Stanley, Falkland Eilanden (aankomst 12:00)
Op de Falkland Eilanden verblijf ik dan een maand om als vrijwilliger voor Falklands Conservation (www.falklandsconservation.com) pinguinkolonies te gaan inventariseren. Hiervoor ga ik samen met iemand anders met een landrover allerlei verschillende kolonies bezoeken op het Oostelijk eiland van de Falklands. Ook heb ik hier nog een bezoek aan een heeeeeele grote albatros kolonie gepland. Daarna vertrek ik met de boot van de Fakland Eilanden naar Signy. Dit zal ongeveer rond 30 November zijn en is ongeveer een trip van 3 tot 4 dagen afhankelijk van het weer (zoals alles in dit gebied afhankelijk is van het weer).
Ik zal jullie in de komende maanden op de hoogte houden via deze site of via de email. Ikzelf ben gewoon op de mail bereikbaar (rcfijn@falw.vu.nl en rubfijn@hotmail.com) behalve tot 5 December. Dan ben ik maar 1 keer in de week in staat om mijn mail te bekijken dus dan kunnen dingen wat langer duren. In de komende tijd zal ik een deel van mijn foto’s online zitten op de volgende link:
En als jullie mij een kaartje willen sturen dan kan dat naar het volgende adres (het doet er ongeveer twee weken over via luchtpost):
Ruben Fijn
Signy Island
British Antarctic Survey
Stanley
Falkland Islands
South Atlantic
FIQQ 1ZZ
Natuurlijk moet alle post met de boot en in de tijd dat ik op Signy ben komen er twee boten. De eerste komt aan rond 12 Januari en de tweede komt aan rond 13 Februari.
Nou dit was het voorlopig wel weer even. Eind Maart (voorlopig gepland staat 22 Maart) ben ik weer in Nederland!!!! Tot dan, geniet van de Nederlandse herfst en winter, natuurlijk iedereen alvast een heeeeeele fijne kerst toegewenst en een gelukkig nieuwjaar!!!!!!!
Tot de volgende keer maar weer,
Ruben
18 Oktober 2005 - 15:07
Monique:
Eindelijk, na al dat geregel!! Heel veel plezier, ook al zal het af en toe niet makkelijk zijn in de middle of nowhere!! Geniet ervan en maak er een top tijd van!!
Ciao ciao!! -
18 Oktober 2005 - 15:08
Chris En Mies:
proficiat.
voor je vertrekt bellen we nog wel. je mist wel wat in nederland aan feesten oa 31/10, 13/11 en niet te vergeten 5/12
maar wat je gaat doen is een uitdaging van jewelste.
groeten -
18 Oktober 2005 - 18:48
Clara En Dick:
Prachtig, we zijn trots op je en hopen op goede resultaten en heel veel plezier and keep it hot! veel liefs -
18 Oktober 2005 - 18:50
Pieter En Yvonne De Haan:
Nou Ruben, het was wel even schrikken met zo'n foto. Een hele goede reis gewenst en ook veel plezier he? We zullen je zeker een kaartje sturen.
We houden de mail in de gaten.
Tot ziens. -
18 Oktober 2005 - 19:36
Jaap En Ineke:
Een hele goede reis gewenst, veel succes met je onderzoek en ook heel veel plezier.
Warme groeten! -
19 Oktober 2005 - 08:29
Willemein:
Vergeet je allerwarmste winterjas niet en doe alle vogels de groeten. Succes en heel veel plezier. -
19 Oktober 2005 - 12:54
Marga & Pieter:
Super Ruben, het lijkt dus eindelijk wat definitiever dan afgelopen zondag.
Geniet ervan en .....ook voor jou " Fijne Kerst"....
Slim om in de lente pas weer terug te komen.
Goede reis en hou ons op de hoogte. -
20 Oktober 2005 - 07:23
Maarten:
Hee Ruben!! Echt super. Dat heb je weer mooi voor elkaar! Ik zal het hier allemaal goed in de gaten houden. Geniet ervan en ik zie je weer in de lente... -
23 Oktober 2005 - 13:01
Floor En Josée Van Etten:
Ruben, een hele goede reis en heel veel succes en plezier. -
24 Oktober 2005 - 11:35
Ingrid:
Hoi Ruben nog een paar dagen en dan is het zover voor je eindelijk, heel veel plezier en succes,
groetjes devanschaikjes -
24 Oktober 2005 - 20:06
Jan Andries:
Jij naar die witte wondere wereld; ik achter een grauw bureau. Het is slecht verdeeld. Geniet ervan! -
24 Oktober 2005 - 20:47
Ina Woltjer:
Hoi Ruben,
Leuk verhaal, bedankt! Ik zal met belangstelling je mails lezen. Een hele goeie/leerzame tijd DeKerst/nieuwjaarsgroeten komen later! Liefs, Ina